Synes du hår er vanskelig - her er 5 tips!

hår pels portrett tegning Mar 17, 2021

Mange sliter med å tegne hår. Og derfor har eg laga denne blogposten med 5 tips til korleis du kan forbedre hår når du skal tegne. Erfaringen her eg henta fra dei som har gått på kurs hos meg, det nokre av dei har slitt med. Håper det kan hjelpe deg vidare.

1. Jobb med lys og skygge.

Dei aller fleste som strever med hår, har ikkje lært godt nok dette med lys og skygge. Om du ikkje har nok lys i håret, kan du streve med å få det mørke til å sjå mørkt nok. Ser du på guttungen under, ser du lyset som kjem fram på toppen av hovudet. Om det hadde mangla, ville ein følt at noko var feil, fordi lyset så tydelig kjem fra høgre. Her hjelper det ikkje med mørkare i det mørket - me må ha lyset med for å få kontrast. Og er du redd for å gå mørkt i dei mørkeste partiene, vil du ikkje få den kontrasten du er på jakt etter, og føle at noko mangler. Så lær å sjå nøye etter om du føler kontrasten mangler i bildene dine.

2. Håret blir for klumpete og ser for kompakt ut. 

Det å skape levande hår er ein kunst. Men det å ha desse ordene i bakhovet når du tegner, kan hjelpe deg med dette. Forestill deg håret slik det faktisk er, lett,  kanskje litt uregjerlig og kanskje litt viltert eller flagrende alt etter som. La hårstråene som kjem ut ende i ingenting, la det være litt uregelmessig, og prøv å finne balansen mellom håret som heilhet samtidig som du lar nokre hårstrå få komme på avveie. Det kan gjere mykje opplevelsen av håret. Studer hår du liker, og sjå korleis det er løyst. Prøv gjerne å få til det samme. Guten under har ganske slett hår, men ved å la nokre hårstrå stikke opp og la luggen være litt uregelmessig, får me ein litt meir naturlig "swong" på håret.

3. Sjå kor lyset kjem fra og ikkje "finn opp" lys og skygge og gjer noko annleis om referansen din er ok. 

Mange vil gjere bildet til "sitt", og lager forandringer som ikkje stemmer med lyset ellers i bildet. Dette skaper ein følelse auekthet, fordi me oppfatter dette som feil. Så ikkje endre på noko som ser bra ut på bildet. Er det forstyrrande element, for bustete eller andre ting som gjer at bildet ser for rotete ut, så er det fint å endre. Men ser det bra ut, gjer jobben enklere for deg sjølv og la det være som det er.

4. Lage krøller om dei ikkje har det. 

Av og til kan me bli frista til å lage lokker som krøller seg. Men gjer du det på mennesker uten fall i håret, vil dette sjå rart ut. Så husk det om du tegner slett hår, ikkje la dei ha krøller som ikkje finnes i virkeligheten. Det hender at me skal forfine dei og bruker knep me bruker sjølv. Men dette fungerer ikkje alltid. Så pass på at håret er slik den personen har det, stell det slik at det ser naturlig ut, og jobb med det til det sittet. Studer referansen din og vær kreativ med andre ting enn å endre på det som er naturlig.

5. Likt lys overalt.

Av og til kan det være fristande å la håret klare seg sjølv. Men enten du gjer det ved å tegne masse streker, eller masse krøller, vil dette sjå rart ut. Studer heller formene. Tegne det mørke først, ta det steg for steg i passe porsjoner, og la formen og ikkje tanken på koss det skal være få styre blyanten din. Når du lærer å sjå form, lys og skygge, har du funne nøkkelen til all tegning. Er håret ganske likt i kontrastene slik som her, kan du skape dynamikk med å ha mørk bakgrunn og antyde krøllene her og der. Det å skape variasjon, er veldig bra, og gjer bildene meir interessante å sjå på.

Hår er ein prosess å bli klok på, og vær snill med deg sjølv i læringen. For deg som ønsker å lære meir, begynner et kurs i å tegne katt, pels og dyr generelt, 18.03.21 - online. I dette kurset skal me leke litt med blyant OG pastell - og bruke tid på å studere kva som gjer pels levande, som er veldig likt det å tegne hår. Å tegne dyreportrett er ikkje så ulikt menneskeportrett som ein skulle tru. Dyr har personlighet som oss menneske, og glimt i auga, hår og pels er mykje det samme. Så liker du begge deler og har lyst til å leke litt med farger i tillegg, bli gjerne med på kurset. Det er tilbud på kurset fram til søndag 21.02.21 - bruk KODORD - KATT21 så får du 20 %. Link til meir info er her: https://www.blissfulartist.com/laer-a-tegne-katt

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.